Ruisrock hakee taiteilijoita mukaan tekemään Suomen suurinta festivaalia. Minkälaisen teoksen sinä haluaisit toteuttaa Ruisrockissa?


45-vuotias Ruisrock on Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoiseksi järjestetty rockfestivaali. Nykymuotoinen Ruisrock teki vuonna 2014 uuden yleisöennätyksen, kun kolmen päivän aikana festivaalivieraita Ruissalossa oli yhteensä 93 000.

Viime vuosina Ruisrock on panostanut vuosittain lisääntyvään alueohjelmaan. Festivaali tarjoaa yleisölleen monipuolisesti nähtävää ja koettavaa, esittäviä taiteita ja osallistavaa hauskaa. Ruisrock haluaa osaltaan tukea Turun elävää taidekenttää ja rikastaa kaupungin kulttuurielämää. Ruisrock hakee ensisijaisesti paikallisia tekijöitä, mutta taiteilijat muualta Suomesta ja ulkomailta ovat myös tervetulleita mukaan. Tärkeintä on, että kaikki teokset sopivat Ruisrockin henkeen.

Ruisrockin alueohjelmassa on ollut mukana niin pitkän linjan taiteilijoita kuin aloittelevia taiteenharrastajia. Vuonna 2014 Ruisrockin alueohjelma koostui mm. graffititaiteesta, naamioteatterista, bingosta, piiloteatterista, sirkuksesta, jättimölkystä, improteatterista, vesipyssysodasta, joogasta, taideinstallaatioista, jättineppisradasta, hiekkaveistoksesta, sarjakuvatyöpajoista ja paljon muusta. Ruisrockin alueohjelmassa on vain taivas rajana!

Osallistu vuoden 2015 Ruisrockin tekemiseen alueohjelman muodossa. Onko sinulla mahtava idea, jonka haluaisit nähdä tai toteuttaa Ruissalossa heinäkuussa 2015? Kerro meille ideasi ja suunnitelmasi, parhaat toteutetaan tulevana kesänä Ruisrockissa. Taiteilijoille tämä on mahdollisuus toteuttaa itseään uudessa ympäristössä ja saada näkyvyyttä erilaisissa kanavissa. Festariteos voi olla esimerkiksi installaatio, kiertokävely, festivaalipeli, performanssi, audiovisuaalinen tuotos tai mitä tahansa muuta.

Hae mukaan omalla festivaaliteoksellasi

Festaritaidetta suunniteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että teos on riittävän iso, festivaalialue on suuri ja pieni hukkuu helposti sekaan. Kansanpuisto on kaunis puistoalue meren läheisyydessä, joten luonto kannattaa huomioida taideteosta suunniteltaessa. Luontoon ei saa jäädä jälkiä taideteoksen poistamisen jälkeen, mutta muutoin luontoa kannattaa hyödyntää teoksen toteuttamisessa mahdollisuuksien mukaan.

Teos ei saa olla vaaraksi festivaaliyleisölle, sen pitäisi olla rajattavissa alueelta tai vaihtoehtoisesti kestettävä rajumpaakin festarirakkautta. Teoksen pitäisi olla helppo koota ja vaikea tuhota. Lisäksi teoksen tulee olla säänkestävä, Suomen kesässä sataa ja paistaa.

Me Ruisrockissa olemme luonnon ystäviä ja arvostamme materiaalin kierrätystä sekä teoksen pitkäikäisyyttä ja muunneltavuutta. Toiveena olisi, että samaa teosta voisi käyttää Ruisrockissa useana vuonna.

Kaikkien alueohjelmateosten tulisi olla:

 •     Ruisrockin henkeen sopivia
 •     Katseenvangitsijoita
 •     Festivaalin, sään- ja tuulenkestäviä (säilyä hyvännäköisinä väh. 5 päivää)
 •     Turvallisia
 •     Toteutettavissa pienellä budjetilla
 •     Tekijänsä omia
 •     Ympäristöystävällisiä
 •     Paloturvallisia
 •     Helppoja kuljettaa, rakentaa ja purkaa
 •     Poliittisesti ja ideologisesti neutraaleja (teokset eivät saa saa rikkoa lakeja, loukata toisten tunteita tai ihmisoikeuksia)

Visuaaliset teokset

Alueohjelmaan haetaan festariteoksia, jotka toimivat katseenvangitsijoina, hämmästyttävät festariyleisöä ja luovat positiivista festarimieltä. Teos voi olla mitä tahansa mikä koristaa festivaalialuetta ja lisää alueen kiinnostavuutta. Erityisesti huomioon kannattaa ottaa festivaalialueen koko ja säänkestävyys.

Aiempina vuosina Ruisrockissa on nähty mm. installaatioita, graffititeoksia, origameja ja hiekkaveistoksia.

Esittävät teokset

Festivaalialueella nähtävät esittävän taiteen teokset voivat olla mitä tahansa naamioteatterista livegraffitiin, improvisaatioteatterista performanssiin ja sirkuksesta piiloteatteriin.

Esityksiä suunniteltaessa on otettava huomioon festariyleisö kaikkine haasteineen. Tavoitteena on jalkauttaa esittävien taiteiden ohjelma festivaalialueelle lähemmäs festivaaliyleisöä, pois lavoilta. Samanaikaisesti täytyy muistaa, että esitys ei saa vaarantaa festariyleisön turvallisuutta.

Musiikki on usein esityksissä suuressa osassa, ja tämä luo festivaalialueella omat haasteensa. Pienet äänentoistot jäävät auttamatta isoilta lavoilta kuuluvan musiikin alle, mikä kannattaa myös huomioida suunnitelmassa.

Osallistavat teokset

Osallistava festariteos houkuttelee yleisön mukaan hauskanpitoon!

Ruisrockissa on nähty aiempina vuosina erilaisia yhteisöllisiä teoksia, mm. jättineppisrata, Before I die –seinä, pussauskoppi, Rakkausbussi ja vesipyssyrata. Osallistavan taiteen teos voi olla esimerkiksi ihmisiä yhdistävä aineeton flashmob tai vaikka kierrätysmateriaaleista kasattu festivaalipeli. Osallistavan teoksen tulisi olla tavalla tai toisella interaktiivinen ja mahdollistaa yleisön osallistumisen taiteen tekemiseen.

Mitä me tarjoamme?

Ruisrock tarjoaa alueohjelman tekijöille passit festivaalialueelle, ruuat rakennus- ja esiintymispäivinä, näkyvyyden Ruisrockin mediakanavissa, nettisivuilla sekä käsiohjelmassa. Lisäksi toteutettavien teosten kanssa sovitaan erikseen Ruisrockin korvaamista rakennuskustannuksista sekä mahdollisista palkkioista. Valituilta hakijoilta pyydetään esittelytekstiä ja valokuvia lähempänä tapahtumaa.

Kuka voi hakea?

Teosehdotuksia voivat tarjota yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt. Hae mukaan tekemään Ruisrockin alueohjelmaa lähettämällä avoin hakemus 20.4. mennessä. Hakemuksessa arvostamme persoonallisuutta, informatiivisuutta sekä luovuutta. Toteutettavat teokset valitaan kevään aikana, kaikille hakijoille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.


Hakemuksesta tulee käydä ilmi seuraavat asiat:

 •     Lyhyt esittely itsestäsi/ryhmästäsi yhteystietojen kera
 •     Ytimekäs kirjallinen ja kuvallinen esittely teoksesta (valokuva, piirros tms.)
 •     Suunnitelma teoksen rakentamisesta, purusta ja muista tarpeista kuten teoksen toteuttamiseen tarvittavasta materiaalista, henkilökunnasta sekä sijainnista festivaalialueella
 •     Tarkka kustannuslaskelma. Laskethan mukaan kaikki kustannukset välineistä, matkakuluista ja kuljetuksista lähtien. Muista erotella alv kustannuslaskelmassa.
 •     Teoksen vaatimat tekniset tarpeet, kuten vesi, sähkö jne.
 •     Aikataulu. Arvioi festivaalialueella rakennukseen, teoksen toteuttamiseen ja purkuun tarvittava aika.


Hakemuksen voit lähettää sähköisesti osoitteeseen satu@ruisrock.fi tai postitse osoitteeseen:

Vantaan Festivaalit Oy
?Satu Kankaristo?
Urho Kekkosen katu 4-6, 6. krs?
00100 Helsinki

 

yhteystiedot kuvitus